Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Sinking - μελαγχολική καλημέρα


Από τη Ματριόσκα. Το βιβλίο μαζί με τη μουσική και τις φωτογραφίες κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία ή μπορείτε να το κατεβάσετε και από το site της Antelma.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μπάμπουσκα - 1η Απριλίου στο Ιωνικό Κέντρο


Πειραματικό. Σωφρονιστικό. Κατάστημα. Υψίστης Ασφαλείας. (Π.Σ.Κ.Υ.Α.). Όλοι οι τρόφιμοι εθελοντές, όλοι βαρυποινίτες. Τέσσερις ψυχίατροι και μια δημοσιογράφος παρακολουθούν. 
Το έργο αναδεικνύει τις σχέσεις τους, τις συγκρούσεις και τα μυστικά τους. Μέσα από αυτά, διερευνά την απώλεια της ιδιωτικότητας και την ανθρώπινη επιθυμία για εξουσία και επιβολή, καθώς και τους τρόπους εφαρμογής της. 
Το έργο ξεκινά από το επίπεδο των ερωτικών σχέσεων, προχωρά στις επαγγελματικές και καταλήγει στη φρίκη μιας αποκάλυψης που μοιάζει να σαρώνει τα πάντα.


Παραστάσεις: 1,2,7,8,9,21,22,23,28,29,30 Απριλίου, 5,6,7 Μαΐου.





Σκηνοθεσία: Ελευθερία Δημητρομανωλάκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Φλέσσας
Βίντεο: Παναγιώτης Κράβαρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγγελή
Φωτογραφίες: Γιώργος Δουατζής
Μακιγιάζ: Μαίρη Κασιούμη


Διανομή:
Μελέτης Γεωργιάδης (Άγγελος) 
Χριστίνα Μητροπούλου (Νίνα) 
Δημήτρης Σταμούλης (Τζίμης-Κρατούμενος) 
Ευδοκία Στατήρη (Τσακίρη)
Κατερίνα Χιωτίνη (Λίλη)

Το Ιωνικό Κέντρο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, στην οδό Λυσίου 11, στην Πλάκα. Αποτελεί ένα καταξιωμένο χώρο πολιτισμού με ποικίλες επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3246614 

Ελευθερία Δημητρομανωλάκη


Η Ελευθερία Δημητρομανωλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και έζησε μέχρι τα δεκατρία της χρόνια. Γυμνασιακά, λυκειακά χρόνια, σπουδές, στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δίπλωμα σκηνοθεσίας της Σχολής Χατζίκου, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πάντειο Πανεπιστήμιο πάνω στην αφηγηματική σχέση λογοτεχνίας, κινηματογράφου, θεάτρου.



Έχει εκδώσει:

Μυθιστορήματα
«Η Ηγεμονία της Ευτυχίας»
(Μεταίχμιο, 2006)
(βορειοδυτικές, 2012)

Θεατρικά
«Μπάμπουσκα» (βορειοδυτικές, 2012)

Έχει γράψει άρθρα για τον κινηματογράφο, δημοσιευμένα στην εφημερίδα ΒΗΜΑ και στο περιοδικό ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε δέκα ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε σειρές ντοκυμαντέρ. Ως casting director έχει αναλάβει δεκαεπτά ταινίες μεγάλου μήκους, τρεις θεατρικές παραστάσεις και πέντε τηλεοπτικές σειρές. Η Μπάμπουσκα είναι η πρώτη θεατρική σκηνοθεσία της.

Μιχάλης Σπέγγος


Γεννήθηκα στα Γιάννενα το 1963. Τελείωσα Γυμνάσιο και Λύκειο στη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησα με πτυχίο Φυσικού.
Συνέχισα τις σπουδές μου στην Αμερική, στο American University στην Ουάσιγκτον όπου απέκτησα Masters και στη συνέχεια στο γραμμικό επιταχυντή του Stanford όπου το 1994 πήρα το διδακτορικό μου.
Εργάστηκα ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania και ακολούθως ως υπότροφος της γερμανικής κυβέρνησης στο εθνικό εργαστήριο DESY στο Αμβούργο. Από το 1999 ασχολούμαι με τη λογοτεχνία.  

Έργα μου:

2001. Περί Αισθημάτων, μυθιστόρημα, εκδόσεις Λιβάνη
2002. Η Τελευταία Συγγνώμη, μυθιστόρημα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
2004. Μπίλη ο Τίγρης, διηγήματα, εκδ. Αιγέας
2004. Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού, μυθιστόρημα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα.   
2005. Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια. Δέκα μικρά κεφάλαια, κι ένα μεγάλο, που τα συνδέει λιγότερο ή περισσότερο η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, εκδόσεις Ιανός  
2005. Τα ψέματα και τα μάτια, θεατρικό, (Θέατρο «Ράγες», Οκτώβρης 2010) 
2007. Imperium, μυθιστόρημα, εκδ. Λιβάνη
2010. Μπάμπουσκα, θεατρικό, γραμμένο με την Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, βορειοδυτικές 2012
2010. Ο Φάνης, αφήγημα, από τo συλλογικό έργο «Ενδεκάδα», εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος  
2011. Το στοίχημα των ανθρώπων, μυθιστόρημα, εκδόσεις Λιβάνη
2011. Γκρέτα, θεατρικό 

Πολιτική πόλωση ή κοινωνικός διχασμός;


Το τέταρτο τεύχος του ΜΟΝΟ, σας περιμένει στα περίπτερα, στα πρακτορεία τύπου και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια για ανεξάρτητη δημοσιογραφία με το να γίνετε συνδρομητές (και να πάρετε δώρο ένα βιβλίο- πληροφορίες στο info@haramada.com). 

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μπάμπουσκα


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ
θεατρικό


Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Σελίδες: 80
Πίνακας εξωφύλλου: Δήμος Φλέσσας
Σύνθεση εξωφύλλου: Θωμάς Φλέσσας 
ISBN: 978-960-99666-9-6
Τιμή: 6 €





Πειραματικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Υψίστης Ασφαλείας. Όλοι οι τρόφιμοι εθελοντές, όλοι βαρυποινίτες. Τέσσερις ψυχίατροι και μια δημοσιογράφος παρακολουθούν.Η Μπάμπουσκα αναδεικνύει τις σχέσεις τους, τις συγκρούσεις και τα μυστικά τους. Μέσα από αυτά, διερευνά την απώλεια της ιδιωτικότητας και την ανθρώπινη επιθυμία για εξουσία και επιβολή, καθώς και τους τρόπους εφαρμογής της. Το έργο ξεκινά από το επίπεδο των ερωτικών σχέσεων, προχωρά στις επαγγελματικές και καταλήγει στη φρίκη μιας αποκάλυψης που μοιάζει να σαρώνει τα πάντα.

>Βρείτε την Μπάμπουσκα στη βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ.

>Παραγγείλτε την και ηλεκτρονικά από τις σελίδες της Πρωτοπορίας και της Πολιτείας (πιστωτική) ή από το βιβλιοπωλείο μας (αντικαταβολή, paypal).

>Διαβάστε μια κριτική για το βιβλίο στο ιστολόγιο της Ευρυδίκης Αμανατίδου.


Δύο εναλλακτικά εξώφυλλα που είχαμε σχεδιάσει για το βιβλίο: 





Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μπάμπουσκα (θεατρικό)

Η Μπάμπουσκα είναι ένα θεατρικό έργο των Μιχάλη Σπέγγου και Ελευθερίας Δημητρομανωλάκη. Το θέμα του είναι κοινωνικό και έχει να κάνει με την -ολοένα και λιγότερη- ιδιωτικότητα που αναλογεί σε κάθε άνθρωπο. Οι παραστάσεις ξεκινούν στο Ιωνικό Κέντρο την 1η Απριλίου. Οι βορειοδυτικές στηρίζουν την Μπάμπουσκα και συμμετέχουν έχοντας αναλάβει την παραγωγή του προγράμματος.
   Λεπτομέρειες για την παράσταση θα βρείτε στο σχετικό event.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

βιβλία χωρίς μεσάζοντες : )


αγορές βιβλίων / συνδρομή στο ΜΟΝΟ

Σε περίπτωση που θέλετε να παραγγείλετε τα βιβλία μας απευθείας από εμάς (μιας και είναι της μόδας οι αγορές χωρίς μεσάζοντες), μπορείτε να το κάνετε μέσω αντικαταβολής, paypal ή κατάθεσης σε τράπεζα. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν θα χρεωθείτε ταχυδρομικά έξοδα. Εσείς πληρώνετε μόνο την τιμή του κάθε βιβλίου και μάλιστα με 10% έκπτωση. Στείλτε την παραγγελία σας με mail στο voreiodytikes@gmail.com, δηλώνοντας και τον επιθυμητό τρόπο πληρωμής.


Ένα εκατομμύριο στιγμές, του Μιχάλη Φουντουκλή. Ένα μυθιστόρημα το οποίο σκιαγραφεί τις σχέσεις σε μια παρέα φοιτητών, υπό λοξή συγγραφική οπτική γωνία. Πολυπρόσωπο και ενίοτε δηκτικό θα σας κάνει σε πολλά σημεία να γελάστε και θα σας προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη. Τα κολάζ του εξωφύλλου ανήκουν στην Εμμανουέλα Καραγιαννάκη.

14,44 € 13 €



Καλημέρα και αντίο, της Αγγελικής Σχοινά. Η ιστορία της ηρωίδας Ζωής ξεκινάει στη χώρα μας, ταξιδεύει στο Παρίσι και επιστρέφει ξανά για ένα απροσδόκητο φινάλε. Η Ζωή θα κληθεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά της, όταν αυτά ξεπεράσουν τα όρια που τους έχει θέσει. Τον πίνακα στο εξώφυλλο έχει ζωγραφίσει η ίδια η Αγγελική, όπως και τα σχέδια που θα συναντήσετε στις σελίδες του Καλημέρα και Αντίο.

13,33 € 12 €


Οι Ναΐτες πετάχτηκαν δίπλα του δημοσιογράφου Γιώργου Τσαντίκουείναι μία συλλογή διηγημάτων που προβλέπει ότι θα επιστρέψουμε σύντομα σε δραχμές. Επίσης εξηγεί με στιβαρά επιστημονικά στοιχεία ότι η διαθεσιμότητα των κρουασάν ζαμπόν-τυρί στο στρατό είναι αντιστρόφως ανάλογη των μερών που απομένουν για να απολυθεί ένας φαντάρος. Το εξώφυλλο επιμελήθηκαν η Ελένη Λαμπροπούλου και ο Μιχάλης Φουντουκλής.

10 € 9 €

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιάννη Πλιώτα, τα ουγγρικά ψάρια, επίσης προβλέπει ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στη δραχμή. Δεν πέρασε από ιδιαίτερη διαδικασία επιλογής μιας και ο συγγραφέας είχε μέσο. Αν ανοίξετε τις σελίδες του θα πεταχτούν πιράνχας, κινήσεις ματ, καπετάνιοι της αντίστασης, το ανάποδο ψαλίδι του Σιαλμά, υπόνοιες για πραξικοπήματα και πολλή προπαγάνδα. Πολλή όμως.

13,33 € 12 €


Η Ματριόσκα είναι μια συλλογή διηγημάτων, φωτογραφίας και μουσικής. Επιμελητής της προσπάθειας ήταν ο Ελ Ρόι και στο έργο συνεργάστηκαν δεκατρείς άνθρωποι οι οποίοι ποτέ δεν συναντήθηκαν όλοι μαζί. Κάθε διήγημα συνοδεύεται από μία φωτογραφία του Elios και στο βιβλίο περιλαμβάνεται cd.

11,1 € 10 €





Το Τραγούδι του Χρόνου, του Γιώργου Χατζηκυριάκου, είναι ένα παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα φαντασίας. Δύο παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο της Νοέλα και εκεί διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει όλες τους τις αναμνήσεις. Εκεί ξεκινάει ένα συναρπαστικό και συνάμα επικίνδυνο ταξίδι, όχι μόνο για τον Λουκά και τη Φωτεινή, αλλά και για τον Τόμας, έναν ξωτικό Θαυματουργό που προσφέρεται να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στη Γη.
Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι του Γιώργου Λαμπράκη.

13,3 € 12 €




Τρίμηνη συνδρομή στο ΜΟΝΟ. 


Το ΜΟΝΟ είναι ένα δεκαπενθήμερο περιοδικό πολιτικής, κοινωνίας και πολιτισμού. Έχει φτιαχτεί από τριάντα διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν ισότιμα στην έκδοσή. Η τρίμηνη συνδρομή συνοδεύεται  από ένα βιβλίο δώρο.


17 €

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Γιάννης Κατσούλης - Ο χρόνος τα παίρνει όλα

Σχεδόν τελικό εξώφυλλο για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Κατσούλη. Παραλλαγές της εικόνας υπάρχουν σε προηγούμενη ανάρτηση, ενώ ευχαριστούμε όσους μέχρι σήμερα κατέθεσαν τη γνώμη τους. Μπορείτε επίσης να μας βοηθήσετε στην επιλογή της τιμής του βιβλίου, την οποία θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα. (αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στο να μπορεί ο αναγνώστης να αγοράσει το βιβλίο στα 10 με 11 €.)

Ο χρόνος που τα παίρνει όλα θα φτάσει στα ράφια μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά μέχρι τότε έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα κείμενα του Γιάννη Κατσούλη στο ιστολόγιο που διατηρεί. Μια επίσκεψη θα σας πείσει ότι έχουμε κάνει πολύ καλή επιλογή και είναι τιμή μας που εντάχθηκε στο δυναμικό των εκδόσεών μας. 




Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

βοηθήστε μας να διαλέξουμε εξώφυλλο

Ο χρόνος τα παίρνει όλα, στην πρώτη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Κατσούλη. Τα προσχέδια που βλέπετε στην ανάρτηση είναι μερικά υποψήφια για το εξώφυλλο του βιβλίου, το οποίο θα σταλεί στο τυπογραφείο μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν έχετε άποψη για το ποιο σας αρέσει, πολύ ευχαρίστως θα την ακούσουμε. Επίσης, μπορείτε να καταθέσετε τη γνώμη σας και για την τιμή που θα πρέπει να έχει το βιβλίο.









Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

απόσυρση βιβλίων

Ακολουθώντας μια ιδέα των βιβλιοπωλείων της Πρωτοπορίας, αποφασίσαμε να κάνουμε το εξής για όσους αναγνώστες μας βρίσκονται στα Γιάννενα. Αν έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία μας, σας άρεσε, και θέλετε να ανακαλύψετε και άλλους συγγραφείς μας, μπορείτε να μας φέρετε το παλιό σας βιβλίο και να αγοράσετε οποιοδήποτε άλλο έργο μας στη μισή τιμή ακριβώς.

Το ξεκινάμε πειραματικά και βλέπουμε. 

α) Ισχύει μόνο για τα Γιάννενα
β) Δεν έχει σημασία από πού έχετε αγοράσει το βιβλίο μας
γ) Ζητήστε πληροφορίες στο voreiodytikes@gmail.com για το πότε μπορείτε να αποσύρετε βιβλία
δ) Υποσχόμαστε ότι τα βιβλία που θα αποσυρθούν δεν θα πεταχτούν / πολτοποιηθούν. Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε κάποια βιβλιοθήκη.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

δημοσκόπηση σοκ - νέο κόμμα στη βουλή

Όπως βλέπετε και στο διάγραμμα εδώ δεξιά, ένας νέος σχηματισμός που συζητήθηκε πολύ αυτές τις μέρες, έχει καταφέρει να πιάσει το όριο της εισόδου στη βουλή.

Αν δεν διασκεδάσετε (αρκετά πιθανό) μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στην ανάρτηση του Κυρίου Καρπούζη για τα κινηματογραφικά κλισέ.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

είναι ακριβά τα βιβλία στην Ελλάδα;

Το ερώτημα μάλλον είναι τόσο παλιό όσο και η χρονολογία δημιουργίας του Amazon. Προφανώς κυκλοφορούν πολλά βιβλία στη χώρα μας τα οποία είναι αναίτια απλησίαστα, αλλά υπάρχουν και πολλές προσιτές περιπτώσεις. Δεν έχουμε αρκετές ημέρες και χώρο εδώ για να το συζητήσουμε, αλλά πιστεύουμε ότι η γνώμη των αναγνωστών μετράει. 

Στα τέλη του μήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας η συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Κατσούλη, Ο χρόνος τα παίρνει όλα (η φωτογραφία που βλέπεται προέρχεται από το εξώφυλλο). Το βιβλίο αποτελείται από 144 σελίδες. Ποια πιστεύετε ότι είναι μια λογική τιμή για να το συναντήσετε στο ράφι του βιβλιοπωλείου;

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μάρτης

Με ταχύτητα φωτός: 

α) ετοιμάζουμε τρία βιβλία αυτές τις μέρες + ένα πρόγραμμα για θεατρική παράσταση (μικρό δείγμα το εξώφυλλο που βλέπετε)
β) στα περίπτερα κυκλοφορεί το τρίτο τεύχος του ΜΟΝΟ, a must read
γ) ετοιμαζόμαστε για αρκετές παρουσιάσεις μέσα στους επόμενους μήνες, αν όλα πάνε καλά θα επισκεφθούμε Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη
δ) διαβάστε εμπειρίες από την ηλεκτρονική ανάγνωση στη σχετική έρευνα που έκανε ο Μιχάλης Καλαμαράς
ε) ακούστε πόσο ωραία περάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην παρουσίαση της Ματριόσκα στα Τρίκαλα
στ) δείτε τη νέα εμφάνιση της σελίδας μας στο facebook
ζ) κάντε μία βόλτα στο βιβλιοπωλείο μας : )