*Πηγή για την εικόνα: http://just-another-enchanted-soul.tumblr.com/post/38739527873
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013
Κυβέρνηση ενάντια στο ελληνικό βιβλίο
Πολλά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που κλείνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν».
Πολύ σωστά τα λέει, αφού οι αποφάσεις για το βιβλίο μπορούν κάλλιστα να υπαχθούν απευθείας στα κεντρικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή στις Ιερές Μητροπόλεις. Και πάλι χίλια μπράβο.
Update: Πλέον, όποιος επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει ηλεκτρονικά υπέρ του ΕΚΕΒΙ.
Update: Πλέον, όποιος επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει ηλεκτρονικά υπέρ του ΕΚΕΒΙ.
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013
Ομότιμο Μανιφέστο - P2P
Αναδημοσίευση της ανάρτησης του blog Ηλεκτρονικός Αναγνώστης για το Ομότιμο Μανιφέστο:
Δωρεάν "Το Ομότιμο Μανιφέστο" του Βασίλη Κωστάκη από τις Βορειοδυτικές
Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα.
Ξεκινώντας από τους υπολογιστές και και την ομότιμη (peer-to-peer ή P2P) σύνδεσή τους, η παραγωγή μέσα από ομότιμες πρακτικές έχει επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας της πληροφορίας, αλλά και πέρα από αυτούς. Τη συζήτηση αυτή, πιο γνωστή από το ελεύθερο λογισμικό, τη Wikipedia και τις άδειες Creative Commons έρχεται να συστηματοποιήσει και να προωθήσει με "Το Ομότιμο Μανιφέστο" του ο Βασίλης Κωστάκης, που εκδόθηκε από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις και διατίθεται δωρεάν ως e-book (PDF), ενώ στο έντυπο ορίζει ο αναγνώστης την τιμή.
Πού χρησιμοποιείται όμως η ομότιμη παραγωγή και ποιοι συμμετέχουν σε αυτή; Στο πρόλογό του ο Β. Κωστάκης χαρτογραφεί τον ομότιμο πολιτισμό, όπως αυτός ήδη υπάρχει σήμερα:
Τα εκατοντάδες εγχειρήματα Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, οι πλατφόρμες διάθεσης έργων πολιτισμού όπως το Internet Archive ή το Librivox, τα νομικά εργαλεία κατοχύρωσης και διάθεσης πνευματικών δημιουργημάτων όπως οι άδειες Κοινών Δημιουργημάτων (Creative Commons) ή οι άδειες Γενικής Δημόσιας Χρήσης (General Public Licenses), οι διαδικτυακές κοινότητες ανοικτού σχεδιασμού παράλληλα με την πρόοδο στις τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι κολλεκτίβες των “hackerspace” και οι κοινότητες “κάντο-μόνος-σου”, οι πλατφόρμες διάθεσης μεταφρασμένων, σε δεκάδες γλώσσες, υπότιτλων ταινιών, οι χιλιάδες ιστότοποι ενημέρωσης (τα ειδησεογραφικά ιστολόγια, η πλατφόρμα ενημέρωσης OhMyNews και πολλά άλλα), τα παγκόσμια κινήματα για ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και για ανοιχτά δημόσια δεδομένα, λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα. Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω; Αποτελούν συμπτώσεις, τυχαία, μη συσχετιζόμενα γεγονότα ή είναι εκφράσεις και εκφάνσεις ενός νέου πολιτισμού με όλες του τις αντιφατικότητες και τις ευκαιρίες για αναγέννηση; Σημάδια ενός αναδυόμενου κόσμου που δημιουργεί και δημιουργείται, μέσα στις παρυφές του παλιού, από νέες ετερόκλητες υποκειμενικότητες – το πλήθος – και σαν τη λάβα αργά στην αρχή και μαινόμενη στη συνέχεια, μέσα από τις ρωγμές, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα γη;
Ο Βασίλης Κωστάκης είναι οικονομολόγος και έχει ασχοληθεί και σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την ομότιμη παραγωγή, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε συνεργατικά λογοτεχνικά και μουσικά project όπως η "Ματριόσκα". ΟιΒορειοδυτικές Εκδόσεις από την αρχή έχουν υιοθετήσει τη χρήση αδειώνCreative Commons για τα βιβλία τους, ενώ τα ebooks τους διατίθενται δωρεάν.
Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013
βορειοδυτικές - 2 χρόνια
Λίγες μέρες πριν συμπληρώθηκαν τα πρώτα δύο χρόνια των εκδόσεών μας. Σας ευχαριστούμε για τις αναγνώσεις και ευχόμαστε 2013 βιβλία για τη χρονιά που έρχεται! Να είστε όλοι καλά κι ευτυχισμένοι.
*Στη φωτογραφία ο Thomas Mann.
*Στη φωτογραφία ο Thomas Mann.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)