Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

50 αποχρώσεις του γκρι

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει για τη νέα μεγάλη τάση που έχει δημιουργηθεί στη λογοτεχνίας διεθνώς. Αν όχι, τότε πρόκειται για ένα "ξέσπασμα" στις πωλήσεις των βιβλίων (ακραίου) ερωτικού περιεχομένου, ξέσπασμα που προκλήθηκε από τη δημοσίευση μιας και μόνο τριλογίας, του 50 shades of grey (ακολουθήστε το link για να διαβάσετε στη wikipedia περισσότερα). Η επιτυχία του βιβλίου είναι συγκλονιστική (20 εκατομμύρια αντίτυπα, μόνιμη κατάληψη στη λίστα best seller των New York Times) και σιγά-σιγά μιλάμε για νούμερα πωλήσεων και διεθνή προβολή που αρχίζουν να φέρνουν στο νου το Twilight και τον Κώδικα Ντα Βίντσι (116 εκατομμύρια και 80 εκατομμύρια αντίστοιχα).

Στη χώρα μας κυκλοφορεί σήμερα η μετάφραση του πρώτου μέρους της τριλογίας, το 50 αποχρώσεις του γκρι και μάλιστα από τις εκδόσεις Πατάκη, μια επιλογή που πολλοί θα σπεύσουν να κατακρίνουν, σβήνοντας μονοκονδυλιά όλα τα υπόλοιπα βιβλία των εκδόσεων. Η γνώμη μου είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο στιλ Αλχημιστή, από αυτά που όλοι οι συστηματικοί και συστημικοί αναγνώστες σπεύδουν να κατακεραυνώσουν, αγνοώντας ότι θα διευρυνθεί το αναγνωστικό κοινό (πολύ ή λίγο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει), κάτι που είναι θετικό για όλους μας.

Φυσικά, μην νομίζετε ότι τα τρία βιβλία των 50 αποχρώσεων του γκρι θα είναι τα πρώτα και τελευταία του είδους που θα φτάσουν στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων. Ετοιμαστείτε τους επόμενους μήνες για μια εισβολή πληθώρας τίτλων του είδους. Τα εξώφυλλα που ακολουθούν είναι από βιβλία παρόμοιας θεματολογίας και είναι ενδεικτικά, απλώς και μόνο για να δείτε τις ομοιότητες ακόμα και στην αισθητική τους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου