Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οι άδειες creative commons

Τα βιβλία των βορειοδυτικών εκδόσεων θα διατίθενται με άδειες creative commons και όχι με την παραδοσιακή, αυστηρή άδεια all rights reserved.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιτρέπουμε στους αναγνώστες να μοιραστούν ένα βιβλίο με όποιον τρόπο θέλουν. Πχ μπορούν να το βγάλουν φωτοτυπίες, να ανεβάσουν την ηλεκτρονική του μορφή σε ένα site ή ακόμα και να δημιουργήσουν περαιτέρω χρησιμοποιώντας μέρος του κειμένου. Κατά μία έννοια τα βιβλία μας θα μοιάζουν με προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Μόνοι περιορισμοί είναι ότι θα πρέπει να αναφέρουν την πηγή προέλευσης, να μη χρησιμοποιήσουν το βιβλίο για εμπορικούς σκοπούς και να διανείμουν τα παράγωγα έργα υπό την ίδια άδεια.
Συγκεκριμένα η άδεια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported. Πηγαίνοντας στη σελίδα αυτή μπορείτε να διαβάσετε μία εύληπτη περίληψη ή και ολόκληρο το νομικό κείμενο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο site των creative commons και στο σχετικό λήμμα της wikipedia, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου