Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πόσα βιβλία διαβάζει ο Έλληνας το χρόνο;

Σίγουρα όχι πολλά ή ακόμα και καθόλου. Ακριβής απάντηση είναι δύσκολο να υπάρξει, αλλά πάντα μπορούμε να παίξουμε με τους αριθμούς.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φίλος μας είναι αρκετά δυνατός αναγνώστης, αλλά δεν έχει να διαθέσει πολύ ώρα κάθε μέρα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα διαβάζει ένα ή δύο βιβλία το μήνα, άρα περίπου εικοσιπέντε το χρόνο. Ξεκινώντας από τα 25 του και διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό μέχρι τα 50, μας κάνει 25χ25=725. Ούτε πολλά, ούτε λίγα. Αν σκεφτείς πόσα βιβλία έχουν γραφτεί και γράφονται, είναι ένα ζήτημα, το τι να πρωτοδιαλέξεις. Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς, Παπαδιαμάντη, Όστεν, Θέμελη, Μαντά, Πάπα Βενέδικτο, Όμηρο, Νταν Μπράουν, Χίσλοπ, Μαχφούζ, Φουντουκλή, Σχοινά. Τι;

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας, όπως φαίνεται και στην εικόνα, είναι η Enid Blyton, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων σε όλο τον κόσμο. Έχει γράψει βιβλία που όλοι έχουμε διαβάσει όπως τα Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος, οι Πέντε Φίλοι και οι Μυστικοί Εφτά (από εκδόσεις Gutenberg). Αν και η ίδια πέθανε το 1968, πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα των έργων της εξακολουθούν να πουλιούνται κάθε χρόνο, ένας αριθμός που προκαλεί δέος, ειδικά αν προστεθεί στις συνολικές πωλήσεις για τις οποίες υπάρχει η εκτίμηση ότι ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια.

Πριν λίγες μέρες, μετά από έναν πλειστηριασμό του αρχείου της, ανακαλύφθηκε ένα χαμένο χειρόγραφό της, από ένα ανέκδοτο, άγνωστο βιβλίο της το "Mr Tumpy's Caravan", το οποίο λογικά κάποια στιγμή θα φτάσει στις προθήκες και στα ράφια μας. Και εδώ ίσως κάποιοι αναρωτηθούν: "μα καλά, πώς είναι δυνατόν να έχει χάθει ένα ολόκληρο βιβλίο"; Και ορισμένοι ίσως υποψιαστούν ότι πρόκειται για εμπορικό κόλπο.
Λοιπόν, η Blyton έγραψε όσο ζούσε 753 βιβλία! Όχι, δεν έχει γίνει λάθος στο νούμερο. 753. Επτακόσια, πενήντα, τρία. Ο φίλος μας χρειάζεται να αφιερώσει είκοσι πέντε χρόνια, μόνο και μόνο για τα βιβλία της Blyton (τουλάχιστον θα είναι οι αναγνώσεις ευχάριστες). Περισσότερα για τη συγγραφέα (και ορισμένες "σκοτεινές πλευρές" των βιβλίων της) διαβάστε στο εμπεριστατωμένο άρθρο της wikipedia.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!

    Συνάντησα κι εγώ σε κάποιο portal την είδηση για το χαμένο βιβλίο της Blyton, αλλά αυτό που έχει γράψει συνολικά ...753 βιβλία; Απίστευτο πραγματικά!

    Όσο για το πόσο διαβάζει ο Έλληνας, όλοι ξέρουμε ότι δυστυχώς δεν διαβάζει. Αλλά επειδή θέλω να είμαι αισιόδοξος, θα θυμηθώ ένα πρόσφατο δημοσίευμα που ανέφερε μεν την πτώση του τζίρου βιβλιοπωλείων/εκδοτών, αλλά ταυτόχρονα την διεύρυνση του βιβλιόφιλου κοινού (προφανώς έπαιξαν ρόλο οι προσφορές των εφημερίδων) και το έδαφος που κερδίζει το βιβλίο ως δώρο.

    Μακάρι να έρχονται καλύτερες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eπίσης κερδίζει έδαφος ο δανεισμός και τα e-books. Πιστεύω κι εγώ ότι ειδικά στο βιβλίο δεν έχει έρθει η καταστροφή του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες με καχύποπτο, πες με ζηλιάρη, αλλά πιστεύω πως κανένας δε μπορεί να γράψει 753 (754 με το πρόσφατα ανακτηθέν;) βιβλία χωρίς να ξεπέσει σε μανιέρες. Και σε πλοκή και σε γραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λευτέρη, προφανώς έχεις δίκιο, το αναφέρει το άρθρο και στις επικρίσεις που είχε δεχτεί η Blyton στην εποχή της. Όταν είσαι συγγραφέας και 16 βιβλία σου εκδίδονται κάθε χρόνο, δεν γίνεται να μην έχεις μανιέρες σε πλοκή και σε γραφή. Αλλά επίσης ισχύει ότι όταν είσαι αναγνώστης και δώδεκα χρονών δεν σε απασχολούν ιδιαίτερα αυτά τα στοιχεία : )

    ΥΓ: Πότε θα πετάξει το Κοράκι σε άλλες πόλεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή